Trafic.ro

vineri, 6 august 2010

Instigarea la exod


După ce s-a "zgâriat" cu beţigaşul cel buclucaş, s-a răfuit cu băncile ("agenturili"?) şi cu mogulii, Traian Băsescu a rostit încă vreo câteva vorbe memorabile pentru naţiune. De data asta, preşedintele le-a mulţumit emigranţilor români (cei care au decis, în fond, a doua sa învestire în fruntea României), pentru rolul lor în dezvoltarea economiei româneşti: "În Italia şi Spania protecţia socială este la un nivel la care spaniolilor şi italienilor le convine mai mult să stea în şomaj decât să facă muncile mai grele. Românii acceptă să le facă şi să câştige mai bine, iar eu mulţumesc acestei categorii de români care muncesc în străinătate". Exodul românilor, ne explică preşedintele, nu e o tragedie: "Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă. Dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine. Unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să îşi plătească medicii, profesorii cum ar merita să îi plătească, dar nu poate să îi plătească, asta este realitatea". E limpede că românii plecaţi în străinătate au reprezentat unul dintre motoarele creşterii economice a ţării lor de origine din anii 2005-2007. Doar că intervenţia publică a preşedintelui a fost percepută, de analişti politici, de politicieni, dar şi de gazetarii englezi, ca un soi de "instigare la exod". Cotidianul englez "Daily Express" notează că remarcile lui Traian Băsescu "se vor dovedi în mod sigur o încurajare pentru alte valuri migratorii către ţări precum Marea Britanie, pentru că preşedintele român a venit în sprijinul dorinţei populaţiei de a-şi găsi de lucru peste hotare în loc să fie o povară pentru stat, acasă".

joi, 5 august 2010

Beţigaşul, mogulii şi bugetarii


Traian Băsescu a fost la spital. Iar. Dar nu pentru că ar fi bolnav, Doamne fereşte! S-a dus din pricina unuui beţigaş introdus nu-ştiu-cum ("invers"?!) în urechea prezidenţială: "Sunt sănătos tun. M-am dus la spital ca să-mi pun un tampon cu rivanol în ureche, m-am zgâriat cu un beţişor. M-am zgâriat cu el, l-am pus invers, în timp ce vorbeam cu un ministru la telefon". Miercuri, 4 august, în direct la Televiziunea naţională, preşedintele a vorbit despre toate: despre starea sa de sănătate şi despre starea naţiunii pe care o păstoreşte, despre mogulii Vântu şi Voiculescu (apelaţi cu numele lor de alint: "Nuş şi Felix") şi despre bănci, despre FMI şi despre profesorii debutanţi (care ar trebui sa fie mulţumiţi cu salariile lor), despre corupţie şi despre evaziunea fiscală. Preşedintele a mai dat soluţii pentru bugetari şi ne-a explicat, în cuvinte puţine, dar adânci, cum e cu brandul de ţară ("Mă uitam la ce s-a întâmplat cu povestea brand-ului. În Carpaţi s-a plămădit această naţiune. Nu mergea cu Dracula"). Despre toate a vorbit Traian Băsescu, criticând când guvernul, când băncile sau mogulii, neuitându-i, însă, nici pe bugetari: "Acum sunt acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de bugetari şi vreau să vă spun public că nu e suficient". Nu ne rămâne decât să spunem, o dată cu Bacovia: "O, ţară tristă, plină de humor".

miercuri, 4 august 2010

Dosarul "Flota" revine


Îngropat chiar de "împricinat", cu sprijinul neprecupeţit al lui Daniel Morar, "protejat" de două mandate prezidenţiale, dosarul "Flota" e redeschis de cotidianul.ro. În editorialul care motivează această decizie de a "deshuma" filele de dosar îngălbenite de o "uitare" conjuncturală, Cornel Nistorescu arată că "acest dosar pe care se întemeiază unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria României, poate la fel de mare ca şi prăbuşirea Bancorex, a fost închis în baza unei expertize întocmite de un oarecare. În momentul respectiv, Traian Băsescu era deja preşedinte. Iar expertiza a fost scrisă de un neica nimeni şi cu pixul tremurând de teama puterii. Dosarul a fost clasat pe mare fugă în baza unei decizii luate de un confirmat în funcţie (Daniel Morar) de însuşi incriminatul dosarului. Adică de Traian Băsescu. Între expertiza primă, cea care îl incriminează pe Traian Băsescu, şi cea fuşerită care-l scoate nevinovat este o diferenţă enormă. Una stabileşte o pagubă uriaşă, concretizată prin dispariţia flotei, şi alta îl indică drept autor al unui amărât de profit". Evident, o astfel de repunere pe tapet a dosarului "Flota" are, mai degrabă, o valoare morală şi recuperatorie, decât o finalitate sau o semnificaţie juridică. Publicarea dosarului ne readuce în atenţie o filă din istoria recentă a României, din păcate nu una dintre cele mai onorabile.

marți, 3 august 2010

Emil Boc - între Băsescu şi BVB


Soarta lui Emil Boc nu este deloc una de invidiat. Devenit premierul unei Românii aflată în plină criză, el a fost înscăunat de Traian Băsescu în fruntea PDL şi a guvernului nu pentru cine ştie ce calităţi politice sau administrative; mai degrabă, pentru promptitudinea cu care executa ordinele Cotroceniului. Nu punea întrebări, nu avea procese de conştiinţă, doar executa, la timp şi cu precizie, comenzile şefului său direct. Se pare, însă, că aceste vremuri, ale unei subordonări totale, ale unui servilism nelimitat, au început să apună. Emil Boc se situează, din ce în ce mai decis, de partea "greilor" din PDL (celebra tripletă BVB - Blaga, Videanu, Berceanu) şi în contrasens cu "directivele" venite de la Cotroceni. Nu întâmplător, Monica Macovei şi Cristian Preda, intelectuali afiliaţi preşedintelui Băsescu, profită de orice pretext pentru a ataca guvernul şi pe Emil Boc. Iar episodul "frunzei" din celebrul logo al brandului României nu face decât să pună paie pe foc, inflamând şi mai mult spiritele în PDL. Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, observă că "atacul recent al lui Cristian Preda la adresa premierului Emil Boc nu a fost unul dezinteresat, atacul arata ca Emil Boc este perceput ca aliat al grupării Berceanu-Videanu-Blaga”. Nu e deloc exclus ca această bătălie din cadrul PDL să se soldeze cu căderea, în toamnă, a guvernului Boc. Sau, poate, încă nu?

Ce mai face România?!

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate